”Ane Maries hus” søges tildelt status af bevaringsværdig bygning

an

 

Foreningssamvirket ansøgte i september 2015, på vegne af Lokalhistorisk Arkiv for Vrensted og Omegn, Hjørring kommune om at få ”Ane Maries Hus” på Sct. Thøgers vej optaget på kommunens liste over bevaringsværdige bygninger.

Ønsket er, at bevare et usædvanligt hus, bygget i 1914 som institution og bolig for enlige kvinder af sagfører Anders Olesen på en tid, hvor dette ikke var almindeligt – og hvis betydning for den lille landsby Vrensted den dag i dag udgør en væsentlig del af landsbyens historiske og kulturelle sjæl.

Anders Olesen var en udsædvanlig mand med en social fremtidsvision, født i 1854 på Pilgårdsvej i Vrensted, og Nørresundby Banks grundlægger og første direktør. Desuden var han medstifter af Den Kellerske Anstalt i Hammer Bakker og med til at foranstalte tilplantning og bevaring af store jordarealer i Bakkerne.

Det over hundredårige ”Ane Maries Hus”, der var i brug som institution indtil begyndelsen af 1980’erne og nu bruges som børnehave, står i dag bygningsmæssigt meget nær det oprindelige, da den blev tegnet af københavnerarkitekten V. J. Mørk-Hansen og opført på grunden lige overfor Vrensted Kirke.

I forbindelse med en artikel i Nordjyske i foråret 2016, hvori ”Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Hjørring Kommune” efterlyste bevaringsværdige bygninger i Hjørring, henvendte Arkivet sig til denne, og i april 2016 havde vi besøg af repræsentanter for foreningen, der besigtigede huset og det historiske miljø, med den ligeledes i 1914 opførte gård Kirkemarken og donorhusene på Bådstedhedevej og Vingevej, der fra 1914 til 1950’erne udgjorde den daværende ”Stiftelse”.

I dag kan der ikke være tvivl om, at Vrensted med ”Ane Maries Hus” er i besiddelse af en enestående arkitektonisk perle, der gennem årene heldigvis er behandlet med den fornødne omtanke og respekt af dets kommunale ejere, således at bygningen står i flot original og bevaringsværdig stand, og må betragtes som et vigtigt vidnesbyrd om datidens begyndende sociale tankegang og om dets mæcen og bygherre.

Det er Lokalhistorisk Arkiv magtpåliggende at få ”Ane Maries Hus” gjort bevaringsværdigt nu, idet projektet ”Byens hus” vil stå færdigt i foråret 2017 og dermed flyttes børnehaven til den ombyggede tidligere skole og ”Ane Maries Hus” går en usikker fremtid i møde.

252total visits,3visits today

Comments are Disabled